Įvadas į ekonomiką

Mokiniai sužinos apie ekonomikos pamokas, jų tikslą ir struktūrą.  

Ekonomika ir rinka

Analizuoti galimus konkrečios situacijos sprendimus, kurie lemia, kad vienų dalykų mes turime atsisakyti tam, kad turėtume kitų. Suformuluoti konkretaus pasirinkimo kriterijus ir apibrėžti pasirinkimo alternatyviąsias sąnaudas. Savarankiškai atpažinti ir palyginti ekonomines sistemas, jų pranašumus ir trūkumus. Remiantis pavyzdžiais, paaiškinti, kaip pinigai atlieka mainų, vertės mato funkcijas. Vertinti kainų poveikį vartotojo elgsenai. Paaiškinti, kaip keičiantis prekių kainoms, kinta susijusių prekių paklausa. 

Asmeninių finansų tvarkymas

Sudaryti asmeninių savaitės arba mėnesio biudžetą. Pavyzdžiais iliustruoti ryšį tarp darbuotojo darbo našumo, jo įsidarbinimo galimybių ir atlyginimo dydžio. Paaiškinti, kokią naudą gauna žmogus, skolinantis pinigų, ir žmogus, kuris skolinasi pinigus. Palyginti įvairias taupymo ir investavimo rūšis pagal saugumą, pelningumą, likvidumą. Vadovaujantis bankų teikiamais duomenimis, palyginti, kuriame banke naudingiau taupyti pinigus, o iš kurio racionaliau imti paskolą.

Verslo organizavimas ir verslumo gebėjimų ugdymasis

Vertinti verslo vaidmenį rinkos ekonomikoje ir argumentuotai  paaiškinti, kuo svarbus verslumas. Nagrinėti ir lyginti įmones ar pavienius gamintojus, kurie specializuojasi gaminti tam tikrą prekę ar paslaugą su tais, kurie nesispecializuoja. Vertinti kvalifikacijos kėlimo naudą darbo našumui. 

Valstybės vaidmens ekonomikoje ir ekonomikos rodiklių nagrinėjimas bei vertinimas 

Palyginti šalies kelerių metų BVP dydžius, nustatyti augimo tempus. Nurodyti, kas gauna naudos ir kas nukenčia dėl infliacijos. Pakomentuoti pinigų perkamosios galios kritimą infliacijos metu. 

Dalyvavimas tarptautinėse rinkose

Gebės nustatyti, kokios Lietuvoje gaminamos prekės yra eksportuojamos ir į kokias šalis jos eksportuojamos, kokias prekes Lietuva importuoja. Paaiškinti, kodėl tarptautinė prekyba skatina specializaciją ir darbo pasidalijimą, didina gamybos ir vartojimo apimtis, didina šalių tarpusavio priklausomybę. Paaiškinti, kaip elgiasi valstybės, siekdamos apsaugoti svarbias šaliai ūkio šakas, įmones ir jų darbuotojus, galinčius dėl laisvosios prekybos patirti nuostolių. Paaiškinti, kaip tarptautinę prekybą veikia valiutų kursų skirtumai ir jų pokyčiai.